Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström (Instassa @puhumuru) haastoi minut mukaan #punaisiapäin haasteeseen puhumaan kuukautisista. Puhuinkin niistä sitten Instagram-seuraajieni kanssa ja pyysin heitä kertomaan mieleenpainuvimpia harhaluuloja, joita heillä tai heidän tutuillaan on kuukautisista ollut. Vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että monet kuukautismyytit elävät paksusti, joten työtä oikean tiedon levittämisen eteen on vielä tehtävänä. Aika moni myytti nimittäin johtuu siitä, ettei keskustelua ja tutkimustietoa kuukautisista ole edelleenkään tarpeeksi.
”Miksi et vaan pidätä niitä” ja muita uskomattomia sutkautuksia
Vuotavat ihmiset ovat yleensä suhteellisen hyvin perillä menkkoihin liittyvistä perusasioista, kuten mistä veri tulee, kuinka paljon sitä tulee ja miten kuukautissuojat toimivat. Ilman tätä henkilökohtaista kokemusta voi tieto olla suorastaan huvittavan puutteellista ja aina silloin tällöin vuotavat saavat äimistellä kumppaneidensa kuvitelmia menkkarealiteeteista.
Ihan jo se, mistä reiästä vuoto tulee, aiheuttaa monille päänvaivaa. Useampi vastaaja kertoi törmänneensä harhaluuloon, jonka mukaan kuukautisvuoto toimii samalla tavalla kuin pissa. Näin ajattelevia on ihmetyttänyt muun muassa se, miten kuukupin tai tamponin kanssa käydään vessassa ja miksei niitä menkkoja voi pidätellä niin, ettei ylivuotoja tapahdu. Ilmeisesti näiden tyyppien mielestä pillussa on vain yksi reikä, josta kulkee niin pissa, veri, penikset ja vauvat.
Monet ovat kuukautissuojien kanssa aika hukassa ja se on toisaalta ymmärrettävää. Omasta mielestäni on varsin hupaisaa, että jotkut rinnastavat tamponit ja kuukupit seksileluihin ja ajattelevat niiden käyttäjien saavan niistä jatkuvaa nautintoa. Joo, kyllä, tietenkin se muutaman sentin mittainen vanupuikko on aivan mieletön nautinnon tuottaja! Joku voi tietysti suojien käytöstä jotain mukavia tuntemuksia saada eikä siinä mitään, mutta tuskinpa se on kovin yleistä.
Tyypillisin kuukautisiin liittyvä uskomus vuotamattomien keskuudessa lienee se, että kaikki ovat menkkojen aikaan kiukkuisia. Ihan varmasti jotkut ovatkin, mutta mielialanvaihtelut ja negatiiviset tunteet painottuvat käsittääkseni kuitenkin vuotoa edeltäviin päiviin ja johtuvat PMS:stä. Sitähän ei kuitenkaan ihan joka paikassa tunnusteta edes olemassa olevaksi asiaksi, joten on helpompaa vaan sanoa, että menkat ne kiukuttavat. Kipuja ja vuotoja enemmän ärsyttää kuitenkin vähättelevä asenne, jolla menkoista ja naisoletetun vihaisuudesta (liittyi se menkkoihin tai ei) tehdään hauska läppä.
Myös kipuja vähätellään. On hämmentävää, miten niin moni vuotamaton ihminen kuvittelee tietävänsä vuotavia paremmin, miltä heistä kuukautisten aikana tuntuu. Toki vähättelyä esiintyy myös vuotavien itsensä puolelta: erään ystäväni äiti esimerkiksi kieltäytyi antamasta ystävälleni lapsena särkylääkkeitä menkkakipuihin, koska hänen omat kuukautisensa olivat kivuttomat eikä hän pitänyt menkkoja tarpeeksi hyvänä syynä syödä lääkkeitä. Ehkä huvittavin kuulemani harhaluulo on se, että kaikilla vuotavilla olisi kuukautiset samaan aikaan ja että ne kaiken lisäksi vielä olisivat kytköksissä kuun vaiheisiin. Aika uskomattomalta kuulosti myös erään Instagram-seuraajani kertomus miehestä, joka luuli kuukautisten olevan pelkkä mielialamuutos ja järkyttyi syvästi kuullessaan verenvuodosta.
Ajoissa saatu tieto suojaa häpeältä ja järkytykseltä
Monet näistä uskomuksista ovat jotenkin suloisen lapsenomaisia, samanlaisia kuin vuotavilla itsellään ehkä oli ennen kuukautisten alkamista. Siinä missä vuotamattomat saavat kuulla totuuden vasta aikuisiällä, vuotavien kohdalla totuus tulee ilmi aika paljon aikaisemmin. Jos omat tiedot aiheesta ovat puutteelliset, menkkojen alkaminen voi olla aika järkytys.
Jos kuukautisista puhuminen aloitetaan jossain keskimääräisessä menkkojen alkamisiässä, joutuvat jotkut kokemaan ensimmäiset vuotonsa tietämättä mitä tapahtuu. Itse olin 10-vuotias ja niin pihalla koko asiasta, etten tajunnut menkkojani menkoiksi. Koulun kuukautisvalistus tuli omalla kohdallani auttamattoman myöhässä.
Häpesin menkkojani hirveästi enkä halunnut edes ajatella koko asiaa, saati keskustella niistä kenenkään kanssa. Tällaiset kokemukset ovat valitettavan yleisiä ja omiaan ruokkimaan kuukautismyyttejä ja harhaluuloja. Menkoista pitäisi ehdottomasti kertoa jo pienille lapsille ja tehdä niistä arkinen ja neutraali asia. On ihan hölmöä odottaa jotain ”sopivaa ikää”, koska voi käydä kuten itselleni ja menkat ehtivät alkaa ennen tiedon saamista. Lisäksi on ehdottoman tärkeää kertoa kuukautisista myös poikaoletetuille lapsille, jotta heidän elämässään olevien vuotavien ei tarvitsisi oikoa heidän ennakkoluulojaan tai hävetä menkkojaan. Lapsenomaiset uskomukset eivät ole söpöjä enää kaksi- tai kolmekymppisinä.
Tässä artikkelissa on hyviä ohjeita, miten lapsille ja nuorille voi puhua kuukautisista!
Tutkimustiedon vähäisyys on vaarallista
Harhaluuloja siitä, mikä on menkkoihin liittyen normaalia ja mikä huolestuttavaa, on liikkeellä paljon niin vuotavien kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin keskuudessa. On valitettavan yleistä, että kuukautisiin liittyviä ongelmia vähätellään terveydenhuollossa ja monien gynekologisten sairauksien diagnoosiviive on suorastaan hävyttömän pitkä.
Yleisesti ajatellaan kovienkin kuukautiskipujen kuuluvan asiaan ja niihin ei välttämättä saa tavallisia särkylääkkeitä kummempaa lääkitystä. Eräälle kyselyyni vastanneelle oli teininä sanottu, että kovat kivut helpottavat kyllä sitten, kun synnyttää. Tämähän lohduttaakin 14-vuotiasta kovasti, varsinkin kun se synnytyskään ei erään toisen vastaajan mukaan edes auta mitään.
Runsaan vuodonkin kanssa on vähän niin ja näin, mikä menee normaalista ja mikä luisuu hälyttävän puolelle. Jotkut vastaajat kertoivat vuotonsa olevan niin runsasta, että se suorastaan lorisee vessanpönttöön. Se kuulostaa paljolta, mutta on ilmeisesti esimerkiksi kuparikierukan käyttäjille aika tavallista. Toisaalta tiedän tapauksia, joissa hemoglobiiniarvojen mittaaminen on paljastanut vakavan anemian, joka on johtunut täysin normaaleina pidetyistä runsaista kuukautisista.
Ongelma on, että pidämme ehkä normaalina kaikenlaista sellaista, josta oikeasti pitäisi huolestua. Kuukautisista ja gynekologisista sairauksista tarvitaan lisää tutkimustietoa, jota kuitenkin rahoitetaan varsin nihkeästi. ”Naistenvaivojen” tutkimista ei tunnuta pitävän kovin tärkeänä.
Lisää terveydenhuollon vähättelevästä asenteesta voit lukea tästä postauksestani.
Kuukautismyyttejä ja harhaluuloja ehkäistään parhaiten faktaan perustuvalla, myyttejä kumoavalla kuukautispuheella. Kiitos siis Marjalle #punaisiapäin haasteesta, tätä tarvitaan lisää!