Monen muun suomalaisen tavoin minunkin koronakevääseeni on kuulunut parisuhdereality Temptation Islandin eli Temppareiden seuraaminen. Koukuttavuudestaan huolimatta sarjaa on myös kritisoitu paljon: esimerkiksi Naisten Linja on ilmaissut huolensa sarjan epäterveitä parisuhdekäsityksiä normalisoivasta vaikutuksesta. Sarja kieltämättä tuntuu syöttävän sekä osallistujille että katsojille agendaa, joka liittää mustasukkaisuuden sekä tiukat rajoitukset ja kontrolloinnin normaaliksi osaksi parisuhdetta.
Tämä on sinänsä ymmärrettävää, koska koko ohjelmaformaatti perustuu parisuhdenormiin, jossa uskottomuus on pahin mahdollinen synti. Temppareilla voisi kuitenkin olla valtava potentiaali monogamisen normin laventajana ja kaikenlaisen epäterveen ja vahingollisen käytöksen kitkijänä. Se kuitenkin onnistuu päinvastoin vain vahvistamaan käsitystä monogamiasta ainoana oikeana vaihtoehtona ja samalla romantisoimaan sairaalloistakin mustasukkaisuutta.
Voimakastakin rajoittamista pidetään normaalina
Monogaminen parisuhdekäsitys lähtee siitä, että rakkautta ja seksiä voi olla kerrallaan vain yhden ihmisen kanssa. Pettäminen eli seksuaalinen tai romanttinen toiminta muun kuin oman kumppanin kanssa on siis ehdottoman tuomittavaa ja anteeksiantamatonta. Rakkauden kaikkivoipuuden uskotaan voittavan kaikki muut esteet (kenties fyysistä väkivaltaa lukuunottamatta), mutta pettäminen on selkeä eron paikka.
Temppareissa kullakin pariskunnalla on omanlaiset sääntönsä, mutta useimmiten pettämisen raja vedetään fyysiseen kanssakäymiseen, kuten suuteluun tai seksiin. Usein kielletyksi rajataan myös esim. toisen vieressä nukkuminen ja erilaiset alastomuutta tai fyysistä läheisyyttä sisältävät pelit ja leikit. Tiukimmillaan pois on suljettu kaikki fyysinen kädenpuristusta lukuunottamatta. Rajoittaminen koskee usein myös pukeutumista, alkoholinkäyttöä sekä sitä, mitä suhteesta saa ulkopuolisille kertoa.
Ei varmaan tule yllätyksenä, että niillä kaikista tiukimpien rajojen vetäjillä vaikuttaa usein olevan eniten ongelmia suhteissaan ja ne liittyvät nimenomaan mustasukkaisuuteen ja kontrolloinnin tarpeeseen. Tiukkojakin rajoja kuitenkin vain lähinnä kevyesti kummastellaan eikä kukaan oikeasti kyseenalaista sitä, etteikö parisuhteessa olisi oikeus rajoittaa toiselta edellä mainittuja asioita.
Fyysisen pettämisen nostaminen keskiöön isoimpana ja vakavimpana rikkomuksena aiheuttaa sen, että kaikenlaista muuta ikävää, kuten sitä sairaalloista mustasukkaisuutta, katsotaan helposti läpi sormien. Muita huolestuttavia asioita ovat muun muassa Naisten Linjankin kannanotossaan mainitsemat kyttääminen, viestien luvaton lukeminen ja velanotto kumppanin nimiin sekä muita mainitakseni tapa lakaista vaikeat asiat maton alle, kyvyttömyys ottaa vastuuta omista tai toisen tunteista sekä jatkuva valehtelu. Mitään näistä ei kuitenkaan nähdä yhtä pahana kuin pettämistä, vaan ne ovat ”haasteita, joista yhdessä selvitään” – toisin sanoen normaalina ja parisuhteeseen kuuluvana pidettyä käyttäytymistä, kuten Naisten Linjan kannanotossa todettiin.
Avoimet rajat kohtaavat kyseenalaistusta
Suomalaisilla on erityisen jyrkät asenteet pettämistä kohtaan ja meistä monelle on täysin itsestään selvää, että jos toinen pettää, parisuhde päättyy. Tästä nähtiin esimerkkikin Temppareiden viime kaudella, kun Valto näki kumppaninsa Miran videolla harrastamassa seksiä toisen miehen kanssa ja totesi saman tien videon nähtyään suhteen olevan ohi. Samanlaista sekunnissa tehtyä eropäätöstä tapahtuisi tuskin minkään muun teon kohdalla.
Itse pitäisin syrjähyppyä paljon vähemmän loukkaavana kuin vaikkapa sitä, että kumppanini olisi kontrolloiva ja mustasukkainen ja esimerkiksi lukisi salaa viestejäni. Kuitenkin ensiksi mainittua pidetään yleisesti anteeksiantamattomana ja jälkimmäistä ”haasteena parisuhteen luottamuksessa”.
Tällaisia ”haasteita” ratkoivat Temppareissa Mattu ja Jape, joista jälkimmäisellä vaikutti olevan kova luottamuspula ja omistushalu kumppaniaan kohtaan. Japea suututti erityisesti se, että Mattu tykkäsi bileiden tiimellyksessä vähentää vaatetta ja että täten muut miehet kuin hän itse näkivät Mattun alastoman vartalon. (Muiden sukupuolien edustajan katseilla ei näemmä ollut väliä, koska kaikkihan ovat heteroita.) Tämä oli Japesta niin kova vääryys, että luottamus tyttöystävään romahti ja tämä sai kuulla kunniansa viimeisellä iltanuotiolla. Siellä ihan tosissaan keskusteltiin, voiko suhteella olla enää tulevaisuutta, kun Mattu on niin pahasti kumppaniaan loukannut. Olemalla alasti.
Toista oli edellisellä kaudella, kun mukana oli avoimessa suhteessa elävä pariskunta. He joutuivat selittämään suhteensa rajoja uudestaan ja uudestaan niin juontajalle kuin muille osallistujillekin, kun kukaan ei ottanut uskoakseen, että heille yleisellä mittapuulla pettämiseksi luokiteltava toiminta on sallittua. Tyypillistä Temppareille on ollut myös asioiden tarkoitushakuinen vääristely niin, että saataisiin mahdollisimman paljon draamaa ja mustasukkaisuutta aikaiseksi. Osallistujien on annettu ymmärtää, että jos he eivät ole jatkuvasti mustasukkaisia kumppaneistaan, ei suhteessa taida oikeasti rakkautta ja kiintymystä ollakaan. Jos tämä ei ole mustasukkaisuuden normalisointia, en tiedä mikä on.
Pettämisestä jopa tappouhkauksia
Ei ole tietenkään yksin Temppareiden syy, että pettämistä kauhistellaan ja mustasukkaisuutta ihannoidaan, vaan vika on kulttuurissamme. Ongelmallista on Temppareiden suuri suosio: jos näin ison yleisön ohjelmassa tuotaisiin esille vahvemmin vaikkapa sairaalloisen mustasukkaisuuden epäterveyttä ja annettaisiin enemmän näkyvyyttä monogamianormin ulkopuolisille suhdemuodoille (niitä jatkuvasti kyseenalaistamatta), voitaisiin oikeasti saada muutosta aikaan. Nykymeiningistä kun on seurannut mm. se, että kumppaniaan pettänyt Mira on saanut sarjan katsojilta läjäpäin vihaviestejä ja jopa tappouhkauksia.
Tietenkin on väärin ja loukkaavaa säätää muiden kanssa, jos siinä rikotaan yhdessä sovittuja rajoja. Näistä rajoista vaan harvemmin sovitaan eksplisiittisesti vaan mennään automaattiasetuksilla. Näin ollen kielletyksi mielletään helposti vain se fyysinen pettäminen eikä tulla ajatelleeksi sitä, että epäterveen suhteen merkkejä on paljon muitakin. Niistä ei ehkä saa samanlaista tv-viihdettä, joten Temppareita on hyvä katsoa kriittisellä silmällä.